szepkartya        letöltés         fogyasztbart            ESZ-Turisztikai_attrakcio-logo-2022--min-3                 Csaladbarat_hely_vedjegy_szhely_RGB_office_2022_0620

               

2012. 12. 01. 08:43

Sportsérülések kezelésére is kiváló a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő

Sportsérülések kezelésére is kiváló a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő

Igéretünkhöz híven folytatjuk a gyógyulástörténetek bemutatását a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben. Ez alkalommal egy fiatalember gyógyulását mutatjuk be, aki  térdszalag szakadást szenvedett, majd műtéten esett át és a rehabilitációját a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben végezték.

Mihalik Bence 20 éves egyetemista, akinek 2011 tavaszán focizás közben bal térde megrándult, megcsavarodott. Megduzzadt  térdét jegelte, fáslizta, de csak lassan javult a sérülés. A röntgen azonban nem mutatott ki elváltozást.

Néhány hónap elteltével is instabil maradt a térde, nem tudott vele sportolni, ezért a Debreceni Orvostudományi Egyetem Ortopédiai Klinikáján felkereste dr. Gáspár Leventét, aki megállapította hogy szalagszakadása van. A további porcsérülés, porckopás megelőzése érdekében Gáspár tanár úr műtétet javasolt.

Az egyetemi tanulmányok miatt a műtét időpontját 2012. augusztus 8-ra tűzték ki.

Gáspár tanár úr végezte a műtétet, mely során kiderült, hogy nem csak az elülső keresztszalag szakadt el, hanem a medialis meniscus (belső porc) is megsérült, perforációra szorult. Az elszakadt keresztszalagot saját combszalaggal, úgy nevezett grafttal pótolták és csavarral rögzítették. Ráadásul a műtét során kiderült, hogy az oldalszalag is sérült, azt is helyre kellett állítani.

A rehabilitáció, a térd bemozgatása már a kórházban elkezdődött gyógytornászok segítségvel. Három nap után hazaengedték Bencét a kórházból. Két mankóval és egy speciális térdrögzítővel (brace) tudott csak járni.  Ezt követően kereste fel dr. Oláh Mihály orvos igazgatót a Hajdúszoboszlói Gyógfrüdőben, aki gyógytornát és kryo kezelést írt fel.

A gyógyfürdő kezelések augusztus 21-én, két héttel a műtét után kezdődtek. Rákosiné Butt Katalin vezető gyógytornász irányította Bence  rehabilitációját egyéni gyógytorna keretében. Nagy odafigyelésre volt szükség, hiszen komplikált műtétről volt szó. Az első két hétben száraz torna gyakorlatokat végeztek, amely elsősorban térd hajlító és comb izom erősítő gyakorlatokat tartalmazott. Kezdetben még ülő helyzetben a comb felemelése is csak nagy nehézségek árán sikerült. Sokat segített a kryo  kezelés, ami egy speciális fagyasztás, amely gyorsította a gyógyulást. Miután a műtéti heg begyógyult, szeptember 3-tól következhetett a vízalatti torna, melyre szintén két hétig járt Bence. Ennek előnye, hogy a vízben végzett  mozgás sokkal kevésbe terheli az alsó végtagokat, könnyebben mennek a hajlítások is. A vízalatti torna medencében már mankó használat nélkül tudott  járni, 90 fokig be tudta hajlítani a térdét. Bence betartotta gyógytornásza minden utasítását és nagyon hálás volt a látványos gyógyulásért.  A vízalatti torna mellett  elkezdte a szobakerékpározást is, mely szintén nagyon fontos volt a combizmok megerősítése érdekében. Körülbelül a műtét után öt héttel  fokozatosan eljutott oda, hogy egy mankóval, majd mankó nélkül is tudott járni. Ezzel befejeződött a rehabilitáció a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben.

A kezeléseken kívül a hajdúszoboszlói gyógyvíznek is szerpe volt a gyors gyógyulásban, hiszen a gyógyvízben fürdés önmagában is kiválóan alkalmas sportsérülések utókezelésére. Bencének pedig fontos volt a gyors felépülés, hiszen kezdődött az egyetem.

Két és fél hónappal a műtét után Bence már szobakerékpározik, használja a futópadot és elkezdheti a kocogást.

A szakszerű rehabilitáció ellenére is körülbelül egy fél év szükséges, amíg újra sportolhat. Ez után is kerülnie kell a küzdő sportokat és a síelést.