szepkartya        letöltés         fogyasztbart            ESZ-Turisztikai_attrakcio-logo-2022--min-3                 Csaladbarat_hely_vedjegy_szhely_RGB_office_2022_0620

               

2012. 06. 13. 11:38

Egy visszafordíthatatlan betegség sikeres kezelése

Egy visszafordíthatatlan betegség sikeres kezelése

Következő történetünkben egy igen ritka betegségben szenvedő nőt mutatunk be, aki fiatal kora óta küzd az általában férfiaknál jelentkező Bechterew-kórral. A budapesti Kun-Szabó Gézánénak (60) 38 éves korában diagnosztizálták a betegségét és azóta próbálja szinten tartani az állapotát, úgy tűnik 5 éve már sikerrel.

A diagnózis után számos helyre elutazott Magyarországon, mondván a magyar ember előbb saját hazáját ismerje meg. Számtalan kezelésfajtát kipróbált több-kevesebb sikerrel. Hajdúszoboszlóra is eljutott időnként, de mindig változtatta a gyógyhelyeket és azok gyógy-szolgáltatásait.
„Amikor az ember ideutazik, azért megismerkedik és szóba elegyedik másokkal is. Egy hölgy, aki a Siesta Üdülőszállóban lakott, fölhívta a figyelmem az üdülési jog előnyeire. Korábban is gondolkoztam már akkor ezen, de még nem találtam megfelelőt. Ő készségesen körbevitt a szállóban, megmutatott mindent, hogy milyen belülről és akkor én eldöntöttem, hogy ez a számomra megfelelő.”

 

20120504-091419-500_20120613113643_7.jpg

Az üdülési jog előnye, hogy külön apartmanban lakik itt tartózkodása alatt és nem kell az időre fokozottan figyelnie. Délelőtt főz, vagy sétál a városban, vásárol, ismerkedik, délután pedig a kezelésekre jár.

„Budapesten például hiába kapnék egy fürdőjegyet bárhol, abba egy masszírozás, vagy bármilyen más kezelésfajta nem fér bele időben egy ilyen kúrába, hogy eljövök fél napra és mindennel készen vagyok. Csak itt tehetem meg ezt Hajdúszoboszlón.”

Már 5 éve, hogy minden évben két alkalommal Hajdúszoboszlóra utazik és igénybe veszi a TB által támogatott gyógy-kúrát. „Öt év óta csak ide járok, még kúrán kívül is. Itt szilvesztereztem az itt megismert baráti társaságommal, hozzájuk jöttem és akkor is nagyon jól éreztem magam.” Nála előnyt élveznek a természetes kezelések a gyógyszeres kúrákkal szemben. Csak a csontritkulására szed gyógyszert, valamint a reumatikus panaszokra, egyébként vitaminkészítményeket és étrend kiegészítőket használ.

„Azért járok a Hungarospa-hoz, hogy szinten tartsam az állapotomat. otthon is mondták, hogy elég jól tartom magam és könnyebben mozgok, mint a hasonló betegségben szenvedők. Általában áprilisban jövök, utána októberben vagy novemberben megint. Itt rendkívül kedvesek velem és mindenki segítőkész. Most Gáspár Enikő doktornő vizsgált meg. Ritka az orvosok körében, hogy valaki így odafigyelje a betegeire és ilyen megértő legyen. (…) A kezelő személyzet szintén rendkívül kedves és figyelmes. Szakmailag is nagyon képzettek és mindenki tudja a dolgát. Ettől megy olyan gördülékenyen a munka, nincs semmilyen fennakadás, szóval körültekintően végzik a feladatukat.”

 

20120504-091846-500_20120613113643_92.jpg

A Bechterew-kór (más néven SPA) jellemzője az ízületek és a szalagok elmeszesedése, aminek következménye a botmerev gerinc kialakulása. A betegség 100 000 emberből mintegy 130-at érint csupán, főként fiatal férfiaknál jelentkezik, leggyakrabban 16 és 45 éves kor között. Férfiaknál 7-szer gyakoribb, mint a nőknél.

„Ez az, amikor már valaki ilyen púposan jár, és már nehezen fordítja a fejét. Mert például, ha valaki kap egy agyvérzést, és lebénul, azt gyógytornával valamennyire helyre lehet hozni, de ez ha már beáll, akkor menthetetlen.  Az már végképp becsontosodik és bemerevedik. Nem lehet kimasszírozni sem. (…)Pontosan ezért járok, mert én is eléggé bevagyok szűkülve. Egyenesen jobban tudok állni, de ha hajolni kell, például cipőfűzőt bekötni, zokniba belebújni, ilyeneket, eléggé nehézkesen megy. Mert ha az emberre ránéznek, akkor ezt nem feltételezik. Azért szokták mondani mindig, hogy saját maga tudja és érzi az ember, hogy mi a problémája.”

A felírt napi kezelések iszappakolásból, gyógy-masszázsból, víz alatti gyógytornából és tangentorból  (víz alatti vízsugár masszázs) állnak.

„Mindenféleképpen nagyon jót tesznek a kezelések. A száraz tornát nem  bírnám ezekkel a hajlásokkal, szóval abszolút egyénileg kellene velem foglalkozni. A csoportos vízi tornát azonban imádom, az egy kicsit jobban kilazít. (…) Én nagyon jól érzem magam a 15 kezelés után, de  az az egy probléma,hogy nekem ez az egy évben kétszeri kezelés az kevés. Mert 5 hónapig nem tudom tartani magam az egyik kezeléstől a másikig, de már annak is örülök, hogy az állam ezt a kettőt is támogatja. A vízzel is nagyon meg vagyok elégedve, nekem nagyon jót tesz, nemcsak reumatikus problémáimat gyógyította, hanem például nőgyógyászati sebem után is segítette a teljes gyógyulást. (…) Beszéltünk róla a fiammal, hogy az üdülési jog örökölhető, ami eleinte nem tetszett neki. Azóta eltelt egy pár év és most már ő is azt mondja, hogy szeretné, ha én sokáig élnék még, de neki is vannak olyan bajai, amire kiváló gyógyír lenne a a hajdúszoboszlói gyógyvíz és a kezelés.”

„Nem szeretek olyan emberekkel beszélgetni, akik egésznap a betegségükről beszélnek, kell hogy valami elvonja a figyelmet, nevetés, egy jó beszélgetés, vagy valamilyen kellemes tevékenység. Attól betegszenek meg az emberek, hogy állandóan a bajukról panaszkodnak. Én nem ilyen vagyok. Pozitívan állok mindenhez és próbálok minden így fölfogni. talán ennek is köszönhetem a jó állapotom.”

SziZsu