szepkartya        letöltés         fogyasztbart            ESZ-Turisztikai_attrakcio-logo-2022--min-3                 Csaladbarat_hely_vedjegy_szhely_RGB_office_2022_0620

               

2012. 05. 07. 08:38

Meríts erőt a gyógyvíz erejéből

Meríts erőt a gyógyvíz erejéből

Vannak betegségek, amikből nem lehet meggyógyulni. Hallottunk már balesetről, amiből nem lehetett felépülni.
Következő sorozatunk olyan gyógyulástörténetekről szól majd, melyek a fent említett esetek ellenpéldái arra, hogy megfelelő segítséggel és kezeléssel sikeresen legyőzhető a romlott egészségügyi állapot. Ezek az élettörténetek valódi csodának számítanak…

Korábban már írtunk egy fiatalról, R. Dávidról, aki 2009 novemberében szalagtűzője előtt néhány nappal stroke-ot kapott, majd azt követően 3 agyvérzésen esett át. Jobb oldala lebénult, beszédközpontja súlyosan sérült…

david500-20120410160738-69_2012050782838_35.jpg

Jelenleg Dávid  készül a közelgő érettségi vizsgájára, közben, ha ideje engedi, úszni is eljár az uszodába. Pedig a Hungarospa gyógyászati részlegén történő több mint 110 kezelés előtt nem sok esélyét látták Dávid felépülésének.
Az ő sikertörténetét folytatva gondoltuk úgy, hogy a hihetetlennek tűnő gyógyulásokról folyamatosan beszámolunk honlapunkon.
Következő élettörténetünk egy korábban hétköznapi életet élő középiskolai matematika tanárról szól, Nemes Tamásról, aki imádta a munkáját és a diákokat, azonban eddigi élete egy napon teljesen megváltozott.
2011. július 11-én édesanyja kertjében, diófagallyazás közben nem vette észre, hogy az egyik ág már elkorhadt és ránehezedett az pedig letört alatta. 4 méter magasból zuhant le, hátával, nyakával és fejével a fa alatt lévő téglarakásra, majd kómába zuhant.
Ő maga az esés pillanatára nem emlékszik, így arra sem, hogy félórán keresztül nem volt magánál. Mikor feleszmélt, tisztában volt azzal, hogy mit történt vele és miután fel tudta mérni sérüléseinek súlyosságát, megpróbált azonnali segítséget kérni.

„… már az is szerencse volt, hogy félóra alatt feleszméltem és négykézláb be tudtam menni az udvarról és segítséget kérni, mert édesanyám idős, nem hallotta volna a kiáltásomat.”
Ezután a rohammentő a debreceni Kenézy kórházba szállította, ahol megkezdték a vizsgálatokat és állapotának stabilizálását. Kiderült, hogy 3 háti csigolyája, 3 bordája és a szegycsontja összetört, ráadásul tüdővérzés is kialakult a mellkasába, ami még tovább súlyosbította az állapotát.
Másnap feji-, illetve tarkó tájéki fájdalmakra panaszkodott, így újabb CT vizsgálatok következtek és kiderült, hogy 2 nyaki csigolyája is keresztbetört.

 

„11 napig nem voltam műthető állapotban, ugyanis a tüdővérzés és más egyéb mellkasi sérülések miatt nagyobb lett volna a kockázat. Meg kellett várni, hogy a vérgáz értékek olyan állapotba kerüljenek, hogy egyáltalán altatni lehessen.”
A folyamatos megfigyelésnek és ápolásnak köszönhetően a vérben mért értékek hamar javulni kezdtek és az orvosok a mielőbbi műtétről kezdtek el beszélni.
„… amíg ott feküdtem tehetetlenül az ágyban, s nap mint nap újabb komplikációk felmerülésével szembesültem, sokat imádkoztam az életemért és arra kértem a Jóistent, hogy segítsen felépülni ebből a helyzetből.”
Ezután egy különös esemény következett.  Dr. Molnár Levente főorvos, akinek műtenie kellett volna Tamást, a már korábban rögzített időpontban szabadságra ment: elutazott nyaralni. Azonban egy, a Tamás számára szerencsés véletlen folytán útközben lerobbant az autója, így vissza kellett térnie Debrecenbe.
„… sokszor ilyen véletleneken nagy dolgok múlnak… talán az én mentőangyalom szólt közbe egy életet megmentve… még aznap délután bejött a főorvos úr és azt mondta, hogy holnap után meg fogom műteni.”

nemes-tamas-002-500_2012050782838_28.jpg

Czeglédi Gyula vezérigazgató úr és Varga Judit HR menedzser fogadta Tamást

A 6 órás műtét során csak a háti szakaszt operálták, közben pedig folyamatosan röntgenfelvételeket készítettek Tamás nyakáról, figyelve, hogy nem mozdulnak-e el a törések. Mivel semmilyen elmozdulás nem volt észlelhető, a későbbiek során sem műtötték meg a nyaki szakasz sérüléseit, hanem 3 hónapra rögzítőbe került.
a háti szakasz műtése volt a legsürgősebb beavatkozás, mert addig csak forgatva tudtak mozgatni az ágyban… csontátültetéssel és implantátumok behelyezésével stabilizálták a háti 3 csigolyatörésemet.”
A műtét után újra kellett tanulnia a felülést és járást, amihez gyógytornász segítségét biztosították a számára. 23 nap után már olyan fejlődésen ment keresztül, hogy átkerült a Kenézy kórház rehabilitációs osztályára, ahol intenzíven megkezdték egészségének helyreállítását. Gondos orvosi és gyógytornászi felügyelet mellet körülbelül 2 hónapig különböző kezeléseket kapott, mint például Tens-kezelést, bemer mágneses kezelést, mindennapi ágyban történő gyógytornát, valamint a kezelések vége felé egy speciális függesztő ágyon tornáztatták.

„… a rehabilitációs osztálynak is csakúgy, mint az idegsebészet dolgozóinak nagy köszönettel tartozom, mert nekik köszönhetem, nem csak az életemet, de a mai mozgásszabadságom, hogy egyáltalán mozoghatok.”
Miután elhagyhatta a kórházat édesanyjához került, hiszen akkor még ápolásra szorult. Az alapvető feladatokhoz - mint a zuhanyzás, vagy öltözködés - segítségre volt szüksége.
Mindezek ellenére sohasem hagyta el magát, kitartóan küzdött és egyedül járkált a lakásban, illetve az udvaron belül.
Ahogy teltek a hetek egyre erősebbnek érezte magát, bár a fájdalmai még nem múltak el. Majd 2011 novemberében elkezdődött házi 28 alkalmas gyógytornája Kirzsa Karolina segítségével, aki a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. dolgozója.
Ekkor még a kapun kívülre sem tudott egyedül kimenni, de ahogy teltek a hetek egyre jobban érezte a tornák szervezetére gyakorolt pozitív hatásait, olyannyira, hogy 2012. január elején a mellizom erősítéséhez használt gumikötelet elszakította.
„… nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy szakmailag is az egyik legjobb gyógytornászt fogtam ki véletlenül… csak dicsérni tudom a munkáját és motivációit, amit számomra nyújtott a gyógytornázások során.”
Tamás nagyon kitartóan küzdött azért, hogy Karolina követelményeinek és gyakorlatainak megfeleljen, és mint kiderült ez volt az egyik lehető legjobb dolog gyógyulása szempontjából.
„… magam sem tudom miért, de olykor-olykor félig humorosan, félig pedig komolyan gondolva mondtam Karolinának, hogy ezt, vagy azt a gyakorlatot, senki másnak nem, csak az ő kedvéért csináltam meg. Valóban tudott motiválni a gyakorlatokra, ugyanis én magamtól, önállóan ezt nem tettem volna meg és nem csak azért mert nem értek hozzá, hanem a kitartásom sem lett volna olyan erős nélküle.”
Körülbelül másfél hónap pihenő után 2012 február 20-án már a Hungarospa termálfürdőjébe járt egyéni gyógytornára szintén Karolinához, folytatva a rehabilitációs kezeléseket, kiegészítve csoportos vízben történő gyógytornával, illetve úszással.
Akkor már lényegesen erősebb volt és egyedül is képes volt a városban történő járkálásra, sokkal stabilabbnak érezte mozgását és a gerince is egyre jobban erősödött.

nemes-tamas-005-500_2012050782838_50.jpg

Czeglédi Gyula és Tamás a gyógyulásról beszélgetnek

„… szeretném kiemelni a hajdúszoboszlói gyógyvíz hatását is, ami mozgásszervi panaszokra szerintem nem csak szubjektív, hanem objektív is jó hatással bír. Az orvos által előírt úszások alkalmával is mindig folyamatosan éreztem a gerincem, hátam és nyakam erősödését. A kezdeti 7 méter úszás mára már alkalmankénti 1000 méterré fejlődött. Úgy léptem ki a tornateremből, illetve a fürdő területéről, mint aki valóban újjá született.”
A jelenlegi kezelések alkalmával a gyógytornásznő még egy kis balzsamos átmasszírozással is igyekszik segíteni a száraztorna jótékony hatását, amit Tamás szinte jutalomként él meg egy-egy jól elvégzett gyakorlatsorozat után.
”Rádöbbentem arra az elmúlt hónapok során, hogy minden mozgásszervi megbetegedés esetén nagyobb segítséget nyújtanak az aktív kezelések a passzív kezeléseknél. Nagy segítséget tud nyújtani egy átmasszírozás, de saját bőrömön tapasztalva hatékonyabb a mozgásterápia a hasonló eseteknél, mint az enyém.”
Az elmúlt időszak elteltével azt lehet mondani, hogy Tamás valódi teljes életet él, igaz, hogy még nem 100%-os állapotban és a fájdalmai sem múltak el nyomtalanul, de lényegesen csökkentek a kezelések hatására. Nyaki mozgása is mára 70%-osnak mondható, ami ilyen baleset után igazi csodának számít.
„Hadd mondjak az állapotomra egy igazán kifejező példát: amikor bemegyek a gyógytornaterembe egy merev testi roncsot látok - mindenféle túlzás nélkül - a terem falán elhelyezett tükrökben,(…) de amikor befejezem a gyakorlatokat és elindulok kifelé, már egy sokkal lazább, mozgékonyabb, élettel teli embert látok ott a tükörben.”

„… bizonyos fájdalmakhoz már hozzá kellett szoknom, hiszen azok számomra már örökké megmaradnak, de elviselhetőek, együtt lehet élni velük. A kezelések segítettek visszaszerezni mozgásképességemet és azok az emberek, akik azon fáradoztak, hogy meggyógyuljak és felépüljek a balesetből. Szeretném nekik ezúton is megköszönni az életemért és mozgásomért tett lelkiismeretes munkájukat!”
A Hungarospa folyamatosan figyelemmel kíséri Tamás rehabilitációját, fejlődését és igyekszik minden szempontból segíteni őt.

Kívánjuk, hogy minél hamarabb visszatérhessen szeretett munkájához és ismét diákokat okíthasson a matematikára!


„… egy ilyen életveszélyes baleset után az embernek az egész élete életszemlélete megváltozik. Mi, akik úgymond visszajöttünk az életbe, megértjük, megtanuljuk, és sokkal jobban átérezzük azokat az értékeket, amik valóban elsődlegesek az ember életében. Gondolok itt elsősorban az élet, az egészség megbecsülésére, illetve az emberi kapcsolatok minőségére és fontosságára.”

 

SziZsu