A szakértelem szerepe a Hungarospa-nál

A csontritkulásban szenvedők száma Magyarországon kb. 1 000 000-ra tehető. Alattomos betegség - néma járványnak is nevezik -, mert gyakran csak akkor szerzünk róla tudomást, amikor szövődményeként a csonttörések jelentkeznek. Elsősorban a nőket érinti. Ezt magyarázza a nők férfiakéhoz képest kisebb csonttömege, és persze nagy szerepet játszik az a hormonszint csökkenés, ami változókor idején következik be. E betegség kapcsán ismerjék meg Dr. Balázsy Károlyné Éva nénit, akinek súlyos osteoporosis és elsősorban arthrosis betegségét nálunk Hajdúszoboszlón a Hungarospa gyógyfürdőben hosszú évek óta kezelik.

A Hungarsopa Thermal Hotelbe érkeztem a találkozó előtt 10 perccel, ahogy illik. Beszélgettem a recepcióssal, hogy várok még kicsit, mert lehet, ebédel a riportalanyom. Ekkor egy idős hölgy lép oda hozzánk és kellemes hangon ecseteli a recepciósnak, hogy ha keresi a Zsuzsa, akkor fönt lesz a szobájában. Azonnal felismertem, hogy Éva néni az, a Zsuzsa pedig én vagyok. Elindultunk a lift felé és csodálkozva figyeltem, hogy milyen mozgékony és szinte nem is sántít.

Dr. Balázsy Károlyné Éva néni

Éva néni története Hajdúszoboszlón kezdődött.  1964-ben költöztek ide. Az akkori 1-es számú Általános Iskolában biológiát és földrajzot tanított. 1975-től Budapesten éltek, ahol Éva néni az akkori OTKI (Orvos Továbbképző Intézet) Egészségügyi Főiskolai Kara kollégiumainak Igazgatója lett. Egészen nyugdíjazásáig itt tevékenykedett.

A „70”-es évek vége felé egyik reggel rosszul lépet le egy lépcsőről: „kifordult a lábfejem, ami  azonnal  el is tört.”

A Koltói Kórház traumatológiáján látták el, ahol később utókezelést is kapott. Akkor még nem utazott Hajdúszoboszlóra.

Nem ez volt az egyetlen törés felnőttkorában.

1992 őszén megbotlott az előszobában: „előrezuhantam és a vállammal az asztalnak estem, majd innen egy széken próbáltam megtámaszkodni, de olyan szerencsétlenül, hogy eltört a vállam és a csuklóm is. Ekkor olyan 60 körül lehettem. Hat hétig egyik kezem sem tudtam használni, mindent a férjem csinált meg helyettem. Például elém volt téve az étel, – úgy etetett, mint egy kisbabát -, az ital, és szívószállal tudtam csak inni. Borzalmas volt.”

6 hét múlva levették a gipszet a csuklójáról. A vállát nem gipszelték, nehogy nagyon megmerevedjen az ízület. Ezek után szintén kezelésekre járt, de nem sok sikerrel. Hiába a sok gyógytorna, gyógyszerek, úgy érezte, hogy semmi sem használ. A karja még hónapok elteltével is lógott és erőtlen volt. Nagyon nehezen tudta mozgatni. Állandó fájdalmai voltak, pedig közben dolgoznia kellett. Teljesen elkeseredett.

Ekkor már Czeglédi Gyula volt a Gyógyfürdő igazgatója és Dr. Oláh Mihály volt az orvos igazgató, Rheumatologus főorvos, akiket gyermekkoruk óta ismert. Ők ajánlották neki a hajdúszoboszlói kezeléseket és megnyugtatták, hogy minden rendbe fog jönni.

„Megérkeztem, a rendelőbe és a vizsgálat után főorvos úr behívta Manyikát, aki már akkoriban is kiváló gyógytornász volt, – egyébként mindegyik gyógytornász az, mert képzettek, szeretik a munkájukat. Türelemmel, odafigyeléssel és nagy szakértelemmel bánnak a betegekkel – és azt mondta: Manyika, itt van ez a lógó kezű nő (nevet) és ennek a kéznek 2 hét múlva mozogni kell és erő kell bele!” A főorvos úr többek között víz alatti egyéni gyógytornát és fizikoterápiát írt fel, amik nagyszerűen segítették Éva néni gyógyulását.

„… Tanúm van rá, hogy a 3. kezelési napon, a Nelson étteremben, a balesetet szenvedett kezemmel, karommal  megfogtam a söröskorsót és fölemeltem. A kezelés előtt még úgy kellett összevágni nekem az ételt, mert kést sem tudtam használni. Hogy ezt én valamikor is fölemeljem, vagy normálisan használjam, nem is gondoltam volna, de hála a fantasztikus szoboszlói szakembereknek, a kezeléseknek, azóta is panaszmentesen tudom használni a kezeimet. Számomra az Oláh főorvos Úr egy csodadoktor! Magasan képzett, több szakvizsgával rendelkező szakember. Sokan köszönhetik a gyógyulásukat, életminőségük javulását az általa alkalmazott manuál terápiának (más néven orvosi csontkovácsolásnak) , illetve akupunkturának is. „Ha bármilyen reumás panaszom van, Pestről csak Hozzá jövök”

Ezt követően minden tavasszal és minden ősszel két hétre ideutazott Éva néni a fiával. Manyika még sokszor tornáztatta. Később már csoportos gyógytornákra  járt. „Amikor mindenki jajgatott, mindig engem hozott fel a Manyika példának: Nézzék meg Éva nénit! Minden gyakorlatot, amit mondtam neki, hang nélkül csinált meg. És mikor más sírt, ő akkor is  kacagott.”

A következő ősszel megint visszajöttek Hajdúszoboszlóra két hétre egy kis utókezelésre.  Szintén a 3. kezelési napján történt Éva nénivel egy szerencsétlen baleset. „Ebéd után palacsintázást terveztünk. Ide lépcsőn kellett felmenni. A szemeimen lévő szürke hályog miatt nem láttam rendesen, megbotlottam és elestem. Eltört a másik csuklóm is. Mentővel Debrecenbe vittek. Ekkor már csak nevettem, hogy ez nem lehet  igaz. Hívtam a férjem, hogy képzeld eltört a másik csuklóm is, de akkor már nem estem kétségbe. Hiszen az előző csuklótörésem után is rendbehoztak Szoboszlón.” Utána megint gipsz került Éva néni kezére és hazakerült Pestre. Mikor levették a gipszet, jöttek megint Szoboszlóra, utókezelésre.

Az időközben elvégzett vizsgálatok alátámasztották a gyanút, hogy a csonttörések hátterében az egyre romló, súlyos csontritkulás húzódik meg. Azóta benne van egy amerikai kutatóprogramban. Rendszeresen vizsgálják. Az állapotán injekciós kezeléssel igyekeznek javítani.

E mellett arthrosisa fokozatosan romlott.

Az arthrosis az ízületi porc degenerativ, leépülési folyamata, ami gyulladás nélkül megy végbe. A fájdalom már előrehaladott állapotban jelentkezik, amikor a gyulladást okozó anyagok az ízületi tok gyulladását eredményezik, és az ízület megduzzad.

2009 áprilisában, combnyaktörést szenvedett Éva néni. „A szomszéd lépcsőház liftjéből szálltam ki, amikor a papucsom elakadt valamiben és a csípőmre estem. Erős fájdalmam volt. Nem tudtam felállni. Sejtettem, hogy mi történt. Mentővel az Újpesti kórház traumatológiájára szállítottak. Ahol pár órán belül műtőasztalra kerültem. A 30-40 percesre tervezett műtét bő 3 óráig tartott, mivel műtét közben kettétört a combcsontom.”

 

Miután kitolták műtőből, a sebész elmondta, hogy 1 kilóval nehezebb lett a jobb lába a combcsontba helyezett vasrúd miatt.

„Hát legfeljebb nem fogok rock and rollozni!” (nevet) Akkor még így fogtam föl!”

Természetesen ezt követően is az utókezelés a hajdúszoboszlói Hungarospában történt. A magas színvonalú ellátásnak meglett az eredménye. Éva néni két hét után bot és fájdalom nélkül, boldogan távozott tőlünk és már várta, fél év elteltével a kezelések folytatását.

Sajnos családi okok miatt, csak két és fél év után, idén – 2012 – májusban tért vissza hozzánk – a hajdúszoboszlói Hungarospahoz – Éva néni. Ez alkalommal nagyon rossz állapotban. A kezelések ilyen hosszú ideig való kimaradása, a fokozott ízületi terhelés következtében az arthrosis előrehaladott állapotba jutott. Éva néni a heves fájdalomtól sántikálva is alig tudott járni.

A traumatológián elvégzett kontroll vizsgálat megállapította, hogy a combnyak illetve a combcsonttörés tökéletesen gyógyult. A fájdalom hátterében csak a jelentős mértékű arthrosis áll.

Mikor megérkeztem, a csodadoktor – Dr. Oláh Mihály főorvos úr – megvizsgált, beállította a kezeléseket. Az első nyomásra tudja, hogy hol fáj a legjobban . A rendelő falán lévő nagy ábrákon mindent részletesen és érthetően elmagyarázott a betegségemről és a kezelésről egyaránt. Kaptam injectiot a csípőízületbe, amit úgy adott be, hogy az asszisztens nő szólt rám, hogy: Éva néni tessék felkelni, mert készen vagyunk! (nevet) Nem éreztem egyszerűen.”

„Már várom az őszi kezeléseket”

Éva néni nagyon szeret ide visszajárni. Évről évre ámulattal és elismeréssel figyeli gyógyfürdőnk rohamos változását, fejlődését, amit a Széchenyi terv támogatásával valósítottunk meg. Meghatódva emlékszik vissza arra, hogy a férjével milyen büszkék voltak a hajdani szomszédra – Czeglédi Gyulára -, amikor 2001-ben az első Orbán kormány, a „Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje” kitüntetéssel ismerte el azt a kiemelkedő munkát, amit a fürdő fejlesztéséért tett.

„Elképesztő változások történtek itt! Nem csak a bővítésekre gondolok! Szoktam a kezelő személyzettel beszélgetni, vannak köztük olyanok, akik még az én tanítványaim voltak. Mindenki olyan nagy szeretettel beszél a munkájáról és a fürdőről, olyan ez számukra, mintha az otthonuk lenne. És ez nagyon sokat számít. Ez látszik azon, ahogy a vendégekkel bánnak.  A Hungarospa-nál minden gyógytornász főiskolát végzett, és kiváló képzést kaptak. Akármelyik kezelőt megkérdezhetem, bármelyik kezelésfajtáról, el tudja mondani, hogy az miből áll, mire jó, hogyan hat és működik. Nem csak ott áll a gép mellett és robotszerűen dolgozik. Egyszerűen érdekli, amit csinál. ”

„Én tudtam, hogy itt akármit csinálhatnak velem, hiszen minden értem, a gyógyulásom érdekében történik.”

SziZsu

Sajnálatos módon 2013. július 27-én, egy szerdai napon, 10 nappal sikeres szívműtétje után, Éva néni örökre itthagyta a földi világot. Mindig szerettel gondolt a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. munkájára és dolgozóira. Társaságunk osztozik a család gyászában.