Gyógyászat

Cím: 4200. Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3.
Tel/Fax: +36-52-558-558
E-mail: contact@hungarospa.hu

Nyitvatartás

Gyógyászat: hétfő-péntek 08:00 – 18:00.
                           szombat 08:00 – 12:00.

Reumatológia rendelés: hétfő-péntek 07:00 – 18:00.
                                           vasárnap 14:00 – 17:00.

A gyógykezelések szabad kapacitását az alábbi táblázat mutatja.

Gyógykezelések foglaltsága

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben több, mint negyvenféle kezelés áll a betegek rendelkezésére. A  különböző gyógykezelések kombinálva a leghatékonyabbak. Többek között masszázst, iszapkezelést, súlyfürdőt, víz alatti masszázst, víz alatti gyógytornát, különböző elktroterápiás kezeléseket és a legmodernebb szoft lézer kezelést is alkalmazunk.

Napjainkban a hangsúly a komplex fizioterápiás kezelésen van, tehát a fürdőkúrát egyéb eljárásokkal, pl. gyógytornával, mechanoterápiával, elektroterápiával egészítjük ki. Az iszapkezeléseket iszappakolás formájában alkalmazzuk saját iszapunk felhasználásával, mely a fúrások hordalékában és gyógyvizünk üledékéből áll.

A gyógyvízről >>

Orvosi kutatásaink >>

A balneoterápiás kezelések csak kúraszerűen fejtik ki hatásaikat, így kívánatos, hogy egy fürdőkúra legalább két hétig tartson.

A kúra kezdetekor reumatológus fizioterápiás szakorvosi vizsgálat történik, a kezeléseket a vendégek az orvos által előírt időben és mennyiségben kapják.

 A fürdő reumatológusai Dr. Fehér Judit vezető főorvos irányításával látják el napi munkájukat. 
 
A 14 éven aluliaknak nem ajánljuk a gyógyfürdőzést és a szauna használatát! Mindkettő megterheli a keringést és a szívműködést.

Betegtájékoztató kutatásainkról >>

Csodálatos gyógyulások >>


Gyógykezelések

 

Hidro-balneoterápiás kezelések  –  Gyógyfürdőnkben minden hidroterápiás kezelés gyógyvízzel történik.

 • Súlyfürdőkezelés: víz alatti trakciót alkalmazunk egy speciális kiépített medencében, nyaki húzatás esetén elektromos vibrátorral kiegészítve a függesztést, a porckorongok és kisebb nyomás alatt lévő ideggyökök tehermentesítése, szalag- és izomzsugorodások mérséklése, izomgörcsök oldása, idült gyulladásos folyamatok csökkentése céljából.
 • Víz alatti sugármasszázs: a víz fizikai, kémiai paramétereinek hatása mellett izomtónus- csökkentő hatása van és a perifériás erekben növeli a keringést. Myalgiák, izomspazmus, kontraktúrák, keringési zavarok és a vegetatív idegrendszer egyensúlyzavaraiban alkalmazzuk ezt.
 • Szénsavas fürdő: a kezelés során a szénsav látható bőrpírt okoz és már 2-3 perccel a kezelés után érzékelhető az értágulás. Vérnyomáscsökkentő hatása sorozatkezelés után hosszú ideig érvényesül. Jó hatású a krónikus artériás és vénás keringési zavarokban, segíti a sebgyógyulást. Csökkenti a vér viszkozitását, fontos az infarktus utáni rehabilitációban.
 • Víz alatti gyógytorna: a hidroterápiás eljárások közé tartozik, elsősorban a víz közvetlen fizikális és termikus ingerein keresztül fejti ki hatását. Előnye, hogy a torna kisebb izomerőt igényel, és olyanok is el tudják végezni a gyakorlatokat, akik erre külön képtelenek.

 Iszapkezelés

Iszapkezeléseket iszappakolás formájában alkalmazzuk saját iszapunk felhasználásával, mely a fúrások hordalékában és gyógyvizünk üledékéből áll. Az iszappakolás lehet egész test, vagy rész iszapkezelés. Általában 42 °C- on a kezelendő testrészre kenjük fel  2-3 cm vastagon az iszapot, majd lepedővel, gumilepedővel és pokróccal fedjük. Nőgyógyászati vonatkozásban idült gyulladások, adnexitis, parametritis, stb. menseszavarok, a nemi szervek fejletlensége és sterilitása teszi indokolttá az iszapkezelést. Gyermektelen meddő nők évente kétszer-háromszor megismételt kúra után több alkalommal beszámoltak a fogamzásról.


Mechanoterápia:

 • Masszázsok: klasszikus svéd masszázst és reflexzóna masszázst végeznek szakembereink. A masszázs kezelésének fájdalomcsillapító, izomtónus szabályozó, vérkeringést javító, fáradtságérzetet csökkentő és a pszichés állapotot javító hatásuk van. A reflexzóna masszázs alkalmazásával belső szervek betegségeire tudnak reflexonikusan hatni.
 • Gyógytorna: A gyógytorna pontos klinikai vizsgálat alapján összeállított terápiás célú mozgásgyakorlatból áll. A gyógytornászok a betegeket egyénileg, vagy csoportban tornáztatják. A gyógytornász a csoportban a betegeket egyénenként is figyeli, a hibás mozgást javítja és szükség esetén bemutatja a gyakorlatot. A gyógytornával egészségmegőrző, megelőző, gyógyító és helyreállító hatás érhető el az egész szervezet, vagy egyes szervek működésében. 

Elektroterápia, ultrahang terápia, fényterápia

Gyógyfürdőnk fejlett gépparkkal rendelkezik, melyekkel jól képzett szakasszisztenseink dolgoznak. A kisfrekvenciás kezelések fájdalomcsillapító és keringésfokozó hatását használjuk ki ideg, izom és ízületi fájdalmak kezelésében. Gyakran használjuk a galván kezelést gyógyszerek szervezetbe juttatására iontoforesisek formájában. A hydrogalván kezelések jól egyesítik az elektromos áram és a hydroterápia előnyös hatásait, elsősorban olyan betegségek esetén használjuk, amelyek egyszerre több ízületet, testtájékot érintenek, pl.: rheumatoid arthritis, lágyrész reumatizmus, fibromyalgia. Az impulzusáram bizonyos formáit (TENS, diadinamikus áram) fájdalomcsillapításra, másokat ingerterápiaként használjuk izomstimulálásra. A középfrekvenciás kezeléseket (interferencia) a magnoterápiát és a nagyfrekvenciás kezeléseket (rövidhullám, deciméterhullám, mikrohullám) fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, keringésfokozás céljából alkalmazzuk. Az ultrahang fizikai és biológiai hatásai révén a sejtek mikromasszázsával értágító, fájdalomcsillapító, görcsoldó, fibrolytikus és hámosító hatás érhető el, így mozgásszervi betegségekben igen gyakran használt fizioterápiás gyógymód.

A fényterápiák közül az infravörös fény merevséget, fájdalmat, ödémát csökkentő, vérkeringést fokozó, gyógyulást, sebgyógyulást elősegítő hatású. Az ultraibolya sugárzás fotobiológiai hatását kihasználva elsősorban psoriásios betegeket kezelünk balneoterápiával kiegészítve jó eredménnyel. A soft lézer kezelés anyagcserét fokozó, vérkeringést fokozó, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsökkentő, a szövet regenerációt fokozó hatását figyelembe véve degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségek esetében és sérülések, műtétek utáni kezelések során jó hatásfokkal alkalmazzuk.


Ivókúrák és inhaláció

Újabb kutatások szerint a mélyfúrások vize, mely fürdőkezelésekre kitűnő, ivókúrára összetétele miatt változatlan állapotban nem alkalmas (magas metaborsav tartalom, stb.) A felszínesebb rétegekből eredő víz, melyet széndioxiddal dúsítunk ásványvízként ivókúrára alkalmas. A Pávai Vajna ásványvíz magas hidrogén-karbonát tartalma következtében elsősorban emésztőszervi megbetegedések – savtúltengés, hurut és fekélybetegségek esetén a savtermelést csökkentő, illetve közömbösítő hatása miatt előnyös. Gyógyvizünk gyulladáscsökkentő hatása miatt idült légúti betegségek (bronchitis) esetén inhalációs kezelésként gyógyító, légzésfunkciót javító hatású.


Mofetta

 A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő legújabb gyógykezelése, a mofetta – azaz széndioxid gyógygáz kezelés. A kezelés igénybe vételéhez  orvosi vizsgálat szükséges. A Gyógyfürdő saját reumatológus orvosai írják fel a kezeléseket. A széndioxid gyógygáz a bőrön átdiffundál a szövetekbe, specifikus értágító hatást gyakorol a perifériás keringésre, a mikrocirkulációra, szekunder úton pedig a szívműködésre fejt ki kedvező hemodinamikai hatást.  A kezelés egy kabinban történik, amelyben  színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb CO2 gáz van. A bőrön keresztül bejutó gáz hatására a fokozott vérkeringés bársonyos melegséget idéz elő.


A kúra kezdetekor reumatológus fizioterápiás szakorvosi vizsgálat történik, a kezeléseket a vendégek az orvos által előírt időben és mennyiségben kapják.

 A fürdő reumatológusai Dr. Fehér Judit vezető főorvos irányításával látják el napi munkájukat. 

 
A NEAK által támogatott gyógykezelések a következők:
 
  • 01 termál gyógymedence
  • 02 kádfürdő
  • 03 iszappakolás
  • 04 súlyfürdő
  • 05 szénsavas fürdő
  • 06 orvosi masszázs
  • 07 vízalatti sugármasszázs
  • 08 vízalatti csoportos torna
  • 09 komplex gyógyfürdő ellátás
 
A NEAK által támogatott gyógykezeléseket érvényes biztosítási kártyával rendelkezők  évente kétszer vehetik igénybe!
Egy kúrában 4 féle gyógytényező (01-08) vehető igénybe, a kúra  kezelésenként legfeljebb 15 darabot tartalmazhat. 
Fontos tudni, hogy a gyógyfürdő alkalmazásának vannak ellenjavallatai!
Nem látogathatják gyógyfürdőnket azok, akik heveny gyulladásos, rákos, rosszindulatú daganatos megbetegedésben, keringési elégtelenségben, súlyos vérnyomás elégtelenségben, gümőkóros megbetegedésben, súlyos központi idegrendszeri megbetegedésben vagy fertőző bőrbetegségben szenvednek.
 

Gyógyfürdőnk szolgáltatásait mozgássérült vendégeink is igénybe tudják venni.

A betegek medencébe történő beemelését egy korszerű emelő szerkezettel meg tudjuk oldani.


Speciális gyógykúrák

 

„ Derékfájás- STOP”  (lumbago, discopoatia, discus hernia)

Élete folyamán a lakosság közel 60-85 %-a szenved derékfájdalomban. A derékfájdalmak döntő többségének az oka a gerinc degeneratív megbetegedése.
A gerinc degeneratív megbetegedésein a gerinc különböző struktúráinak: a porckorongoknak, a csigolyatesteknek, a szalagoknak, az ízületi nyulványoknak korral járó, kopásos jellegű elváltozásait értjük. Ezek a degeneratív elváltozások a kor előrehaladtával egyre nagyobb arányban fordulnak elő. A degeneratív megbetegedések alapja a porc elfajulás. Az osteoporosis szintén népbetegség és ha a gerinc degeneratív betegségeihez társul, a derékpanaszokat fokozhatja.
A krónikus derékfájdalom kezelésében jelentős szerepe van a balneo- és fizioterápiának. Számos tanulmány bizonyítja a balneoterápia és a súlyfürdő kezelés hatásosságát és tartós hatását, fájdalomcsökkentő, mozgásfunkció javító, életminőségjavító.  Idős betegek fizikális panaszain kívül a psychés problémákra is jó hatású.
A súlyfürdővel elérhető, hogy a meleg vízben az izmok ellazulnak, a gerinc megnyúlik, és ennek következtében a porcsérv visszahúzódik, amit a testre nehezedő hidrosztatikai nyomás is elősegít. A meleg vízben a kellemes érzés következtében jelentősen nő a kezelés hatásfoka, mivel az izomzat ellazul.

Gyógykúra ízületi kopás kezelésére (arthrosis)

Az (osteo) arthrosis (osteoarthritis) és a spondylosis a degeneratív mozgásszervi megbetegedések közé tartoznak, melyek a leggyakoribb ízületi betegségcsoportként az érintett egyének számára súlyos fájdalmat és mozgáskorlátozottságot, a társadalom számára pedig jelentős anyagi terhet rónak. A kórkép az életkor növekedésével egyre gyakoribbá válik, a 65 év feletti korosztály harmadának-negyedének okoz panaszt.
A betegség elsősorban az alsó végtag teherviselő ízületeit, a térdeket és a csípőket, valamint a kéz kisízületeit és a gerincet érinti.
A betegség degeneratív jellegű, de másodlagosan gyulladásos folyamatok is jelentkezhetnek szövődményként, ilyenkor a fájdalom jelentősen fokozódik.
Az arthrosis kezdeti tünete a fájdalom, mely eleinte csak alkalomszerűen jelentkezik, később tartóssá válik. A fájdalom mozgásra, terhelésre fokozódik, nyugalomban csökken, de fokozott fizikai aktivitást követően akár órákon keresztül is fennáll.

 Gyógykúra Bechterew-kór kezelésére (Spondylitis  ankylopoetica)

Bechterew-kór esetén, mely a gerinc örökletes gyulladásos megbetegedése, mely évek alatt egyre súlyosabb  mozgáskorlátozottsághoz vezet, a gerinccsigolyák közötti ízületek és szalagok fokozatosan elmeszesednek. Előrehaladott esetben a teljes gerincoszlop összecsontosodik. Gyógyvizünk és gyógyiszapunk gyulladáscsökkentő hatású speciális tornával és masszázzsal kiegészítve elősegíti a gerincoszlop mozgáskorlátozottságának oldását.


Gyógykúra ízületi gyulladások kezelésére (RA, SNSA, köszvény)

A legismertebb autoimmun sokizületi gyulladás a reumatoid arthritis, mely a felnőtt lakosság 1 %-át érinti és előfordulása háromszor gyakoribb nőkben. A betegség az izületek krónikus gyulladásával,fájdalmával és mozgáskorlátozottságával jár, mely hosszú távon jelentős deformitásokat és mozgásbeszűkülést okoz.
Anyagcsere beteségek közül a legismertebb izületi gyulladást okozó kórkép a köszvény, melyet az izületekben kicsapódó húgysav kristályok okoznak. A lakosság 1,6 %-át érinti és hétszer gyakoribb férfiakban. Az idült köszvény maradandó izületi deformitásokhoz vezet és egyéb szervekben is károsodást okoz (vesék, érelmeszesedés).
Gyakran okoz izületi gyulladást, az a heterogén betegségcsoport, melyet seronegatív spondylarthropáthiának nevezünk. Ide soroljuk a bizonyos bélbetegséghez (Crohn, colitis ulcerosa) vagy bőrbetegséghez (psoriasis) társuló illetve egyes ferőzések után (reaktív arthritis) megjelenő izületi gyulladásokat. A betegségcsoport legismertebb tagja a Bechterew kór (SPA) mely a gerinc izületeinek krónikus gyulladása.
Mindegyik betegsécsoportban nagyon fontos a modern gyógyszeres kezelések (biológiai terápia) alkalmazása, melyet komplex balneoterápiával egészítünk ki.

Gyógykúra csontritkulás kezelésére és megelőzésére (osteoporosis)

Az osteoporosis a csontrendszer szisztémás, progresszív anyagcsere betegsége, melyet a csonttömeg fogyása és a szerkezet meggyengülése miatti, fokozott csonttörési kockázat jellemez. A lakosság kb. 10 %-át érinti de az 50 év felettiek körében ez az arány már 30 %. A betegség következtében kialakuló törések (csípőtáji, csigolya, alkar) komoly kihatással vannak a mozgásfunkcióra és az életminőségre.
Számos betegségnek kísérő tünete is lehet a csontritkulás, például endokrin betegségek, felszívódási zavarok, vese betegségek, cukorbetegség, tartós steroid kezelés.
Napjainkban számos csontépítő hatású gyógyszer van forgalomban, mely a megfelelő calcium és D-vitamin pótlással együtt a terápia alapjait képezik. Nagyon fontos a törések és az esések megelőzése, megfelelő izomerő fenttartásával és gyógyászati segédeszközök használatával.

Gyógykúra keringési betegségek kezelésére (arteriosclerosis)

A szív- és érbetegségek a fejlett országokban évtizedek óta vezetik a betegségi és haláloki statisztikákat.Az arteriosclerosis olyan kórfolyamatok összessége, mely az érfalak megvastagodásával és rugalmasságuk elvesztésével jár, ezáltal a végtagok keringése romlik. Az életkor előrehaladtával előfordulása gyakoribb és bizonyos rizikótényezők (dohányzás, hypertonia, emelkedett lipid szintek) súlyosbíthatják.
Hosszan fennálló belgyógyászati betegségekhez is gyakran társul érszövődmény, legismertebb a cukorbetegség( fájdalom, érzészavar, sebek, szem- és vese betegségek) esetében. Autoimmun betegségekhez (SLE, scleroderma) pedig a végtagok rohamszerű elszíneződése társulhat (Raynaud szindroma).

Gyógykúra nőgyógyászati betegségek kezelésére (steril II.,chr.adnexitis)

Becslések szerint a világon minden 7. párnak gondot okoz a teherbeesés, mely független az ország fejlettségi szintjétől. az esetek 30-40%-ban a nő vagy a férfi a gyermektelenég oka, 20-25%-ban mindkét fél. Előfordulhatnak genetikai vagy anatómiai okok, de leggyakrabban hormonális illetve anyagcsere zavarok (cukorbetegség, pajzsmirigy illetve mellékvese problémák) állnak a háttérben. Melyet környezeti  tényezők (mérgek, ragasztók, szerves oldószerek)        és  pszychés  problémák súlyosbíthatnak.
Az akut  kismedencei gyulladás, az esetek egy részében az antibiotikus kezelés ellenére, krónikus visszatérő formában  jelentkezik, mely jelentősen megnöveli a meddőség kockázatát. Régebben  a gyulladás fő oka a  chlamydia és gonorrhea fertőzés volt , mely ma az esetek harmadát teszi ki és számtalan egyéb bakteriális kórokozó is megjelent, melyek a sokszor nem megfelelő és kellő ideig alkalmazott gyógyszeres terápia miatt krónikus betegséghez vezetnek.

Gyógykúra krónikus stressz okozta betegségek megelőzésére (stressz prevenció)

 Napjaink teljesítmény orientált világában egyre több ember van kitéve rendszeresen stressznek, mely tartós fennállása nemcsak pszichés de szervi eltéréseket is okoz. A legveszélyeztetettebbek  a fiatal, középkorú férfiak. Jelenleg  másfélszer annyi 35-40 éves és kétszer annyi 40-50 közötti férfi hal meg mint a 70-es, 80-as években.
A krónikus stressz következtében változatos tünetek alakulnak ki, kezdetben a hangulati élet változásai tapasztalhatók (fáradékonyság, ingerültség) melyhez gyakran társul alvászavar. Leggyakrabban szív-érrendszeri problémák jelentkeznek (vérnyomás és pulzusszám emelkedés) az érrendszer állapotának általános romlása miatt anyagcserezavarok alakulnak ki, emelkedik a vércukor és vérzsír szint. A generalizált érszűkület az agyvérzés fő rizikófaktora. Gyakoribb az I. és II. tipusú cukorbetegség előfordulása, a  felgyorsult, rendszertelen étkezések miatt a gyomor és emésztőszervi problémák előfordulása is. A mozgásszegény életmód miatt  derék-, hátfájások, izomfájdalmak, csökkent fizikai terhelhetőség társul a belgyógyászati kórképek mellé.

Gyógykúra egyéni gyógytornával

A gerinc és az izületek degeneratív megbetegedésein a különböző struktúráknak: a porckorongoknak, a csigolyatesteknek, a szalagoknak, az ízületi porcfelszínek korral járó, kopásos jellegű elváltozásait értjük. Ezek a degeneratív elváltozások a kor előrehaladtával egyre nagyobb arányban fordulnak elő, melynek kezelése sokszor csak protézis beültetéssel megoldható A degeneratív megbetegedések alapja a porc elfajulása. A csontritkulás napjainkban népbetegség és az esésekhez társuló törések előfordulását jelentősen növeli.
Gerinc és ízületi fájdalmak illetve műtétek utáni utókezelések alapja a gyógytorna. Ez a speciális mozgásterápia egy adott testrész vagy ízület funkciójának helyreállítását célozza, de az egész testre hat. Javítja a koordinációt, segíti a légzést és a  vérkeringést, erősíti az izmokat.
A krónikus fájdalom kezelésében jelentős szerepe van a balneo- és fizioterápiának. Számos tanulmány bizonyítja ezen kezelések hatásosságát annak fájdalomcsökkentő, mozgásfunkció- és életminőségjavító hatását. Idős betegek fizikális panaszain kívül a psychés problémákra is jó hatású. A meleg gyógyvízben a kellemes érzés következtében jelentősen nő a kezelés hatásfoka, mivel az izomzat ellazul, a keringés javul.
Gyógyászat