Betegtájékoztató kutatásainkról

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben végzett, megalapozott kutatási eredmények igazolják, hogy a hajdúszoboszlói gyógyvíz gyógyító hatása többféle betegségcsoport esetén rendkívül hatékony. Különböző betegségcsoportok esetén gyógyfürdőnk az utóbbi években folyamatosan  komoly kutatásokat végez.

Az utóbbi évek kutatási eredményei

 

1997-98.

Térd- és csípő ízületi kopásban szenvedő betegek vizsgálata során megállapítottuk, hogy fájdalom csökkentésben, életminőség javításban tartós, jó hatás érhető el gyógyvizünkben kúraszerűen igénybe vett fürdőzések során.

2005-2006.

72 porckorongsérves beteg vizsgálata során, akik súlyfürdő kezelésben részesültek, arra a megállapításra jutottunk, hogy a kezelés hatására mind a nyaki, mind az ágyéki porckorong elváltozások esetén a betegek fájdalma, ízületi mozgástartomány növekedése és az életminőség javulása tartósnak bizonyult. 3 hónap utáni vizsgálatok során műtétek nélkül, jó általános állapotban voltak a kezeltek.

2007-2008.

Szív- és érrendszeri betegek vizsgálata során arra a megállapításra jutottunk, hogy a hajdúszoboszlói gyógyvíz hatását élettani szempontból jelentősnek tekinthetjük. A vizsgálat során kapott értékekre és a statisztikai elemzésre alapozva első alkalommal jutottunk arra az eredményre, hogy a balneoterápiának preventív szerepe lehet az érelmeszesedés megelőzésében.

2010-2011.

Szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában lényeges rizikófaktor az elhízás és a magas vérnyomás. Ezen betegségek mozgásszervi szövődményei miatt a betegek gyakran részesülnek gyógyfürdő kezelésben. Vizsgálatunk elsődleges célja, annak megállapítása volt, hogy ezen betegekre milyen hatással van a balneoterápia. Munkánk fontos támpontot adhat abban a kérdésben, hogy a magas vérnyomásos és túlsúlyos cukorbetegeknél a gyógyfürdőzés semmiféle kóros változást nem okoz betegségükben. A vizsgálat eredménye megerősít bennünket, hogy a balneoterápia nem jelent kontraindikációt kezelt hypertoniás és obes betegeken.

2010.

Krónikus derékfájdalomban szenvedő betegek balneoterápiás kezelését követően megállapítottuk, hogy a hajdúszoboszlói gyógyvíznek fürdőkúraként alkalmazva bizonyíthatóan több hónapig tartó gyógyító hatása van. Élete folyamán a lakosság 60-80 %-a szenved derékfájdalomban. Számos tanulmány bizonyítja és ezt mi is alá támaszthatjuk, hogy a balneoterápia fájdalomcsökkentő, mozgásfunkció javító, életminőség javító és az idős betegek fizikális panaszain kívül a pszichés problémákra is jó hatású.

Betegtájékoztató kutatásainkról