A súlyos gerincsérv is gyógyítható műtét nélkül

Következő történetünkben egy gerincsérvben szenvedő fiatalembert mutatunk be, aki gyerekkora óta küzd ezzel a súlyos betegséggel.

A 35 éves, ebesi Vatai Balázs beszédes, jó humorú férfi, aki sok megpróbáltatáson ment már keresztül gyerekkora óta, mert nyitott gerinccel született, és az ebből adódó problémák, valamint a nehéz fizikai munka miatt egyre rosszabb egészségi állapotba került.

2009 decemberében, 28 éves korában olyan erős fájdalmai voltak a már meglévő 2 gerincsérv miatt, hogy nem lehetett elkerülni a műtétet. Akkor a debreceni Kenézy Gyula kórház idegsebésze eltiltotta mindennemű fizikai munkavégzéstől, de a felépülést követően Balázs azonnal újból munkába állt a kőműves iparban. Igaz, hogy rendszeres hátfájástól szenvedett, de amíg bírt dolgozni, nem hagyta el magát és mit sem törődve az egészségével, folyamatosan dolgozott.

2015. szeptember 22-én azonban hirtelen zsibbadást és olyan erős fájdalmat érzett a jobb lábában, hogy nem tudott lábra állni és azonnal kórházba szállították. Erős gyógyszerezéssel tudták csak enyhíteni fájdalmait, ezért ismét felmerült az újabb műtét lehetősége, amiről Balázs hallani sem akart. 10 nap után, saját felelősségre hazaengedték a kórházból, viszont a fájdalmak csak nem akartak enyhülni, az otthoni kezeléshez szükséges szteroidos , erős fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek szedése mellett sem. Ekkor – egyik ismerősének javaslatára, aki a Hungarospa munkatársa – döntött úgy, hogy a sokat hallott, pozitív hatásairól ismert Gyógyfürdő kezeléseire bízza magát. Miután felkereste Dr. Gáspár Enikő reumatológus szakorvost, azonnal tudta, hogy jól döntött. A doktornő az első vizsgálatok és két injekció után enyhítették fájdalmait, amin Balázs lepődött meg a legjobban.

„A kórházban azt mondták, hogy a műtéten kívül nincs más lehetőségem. Semmilyen egyéb gyógymódot, vagy kezelést nem ajánlottak alternatívaként. Mivel tudtam, hogy mivel jár egy gerincműtét, nem akartam még egyszer átesni rajta. Ott erős gyógyszereket kaptam és egyik sem csökkentette a fájdalmaim, vagy javított volna a betegségemen. Azonban a doktornő egy alapos vizsgálatot követően azonnal tudta, hogy mire van szükségem és első alkalommal enyhített az állapotomon.”

Az első vizsgálatokat és injekciós kezeléseket követően azonnali javulás jelentkezett, majd további fizikoterápiás és balneoterápiás kezelések következtek a Gyógyfürdőben.

Részlet a víz alatti gyógytornából

„Elektroterápiás kezelésre, gyógymasszázsra, súlyfürdőre és vízi tornára járok. Az első hetekben egyéni gyógytornát kaptam, ahol Szabó Mariann figyelt a szakszerű átmozgatásra és a fájdalmaim enyhítésére. Szükségem van a kezelésekre, mert a sok fizikai munka következtében kialakult gerincsérveim nagyon megnehezítették az életemet. Most az előírt 15 alkalmas gyógykezelés végén tartok és folyamatos javulást érzek. A gyógymasszázs fellazítja az izmaimat, a súlyfürdő rendbe hozza a sérvproblémámat, a torna és elektroterápia pedig egyszerűen fantasztikus az állapotomra!”

Balázs, a betegsége miatt rengeteget járt orvoshoz és sajnos sokszor volt a kórház „vendége” is. Viszont az itteni kezelések és környezet teljesen máshogyan hat a közérzetére és az egészségi állapotára.

„Imádok idejárni. Itt fantasztikusak az emberek, és nem csak a dolgozók. Többen odajönnek hozzám érdeklődni, hogy hogy vagyok, hogyan érzem magam és mindenki mosolygósan, szeretettel fogad, ami hihetetlenül jólesik. Így sokkal gyorsabban gyógyulok, és könnyebben tűröm a fájdalmat is!”

Balázs és kislánya, Jázmin

Szerencsére a műtét azóta elmaradt és a Hungarospa szakszerű ellátásának, odafigyelésének, valamint a munkatársak hozzáállásának köszönhetően Balázs ma már újból dolgozik. Bár még most is nehéz fizikai munkát végez, igyekszik jobban odafigyelni a pihenésre és regenerálódásra is. Azt is megígérte magának, hogy rendszeres, visszatérő vendége lesz a Gyógyfürdőnek, hiszen számára ez az egyetlen mód a gyógyuláshoz és teljes élethez.

„Mikor először idejöttem, járókerettel léptem be az ajtón és mindenki csodálkozott, hogy ilyen fiatalon milyen súlyos az állapotom. De bízva a dolgozók lelkiismeretes munkájában és hozzáállásában, én sem hagytam el magam és mindent megtettem a gyógyulásom érdekében. Ennek köszönhető, hogy ma már együtt szaladgálhatok a kislányommal a házunk udvarán!”

SziZsu