Interjú Pilates oktatónkkal, Kirzsa Karolinával

Joseph H. Pilates azt mondta: „10 alkalom után jobban érzed magad, 20 után látványosan jobban nézel ki, 30 után mintha új testet kaptál volna”.

A Pilates órákon szerdai napokon 18 órától lehet részt venni. Napi jegy: 800 Ft

Kirzsa Karolina gyakorlott gyógytornászként közelinek érezte magához a Pilatest, hiszen hasonló tornagyakorlatokra épül, mint amelyeket ők gyógytornászok is alkalmaznak. 2007-ben végezte el a Pilates-oktatói képzést, az oklevél megszerzése után egyből belevágott.

Kirzsa Karolina - Vezető gyógytornász

Hogyan épül fel a torna?

Mindig bemelegítéssel kezdünk, ahol a főbb izomcsoportokat és ízületeket előkészítjük a tornára, odafigyelve a helyes légzéstechnikára. Joseph H. Pilates több, mint 500 különböző gyakorlatot        fejlesztett   ki. Vannak alapgyakorlataim, amelyek minden tornán megismétlődnek, és erre építem fel a többi feladatot. Mindig megdolgoztatjuk a has-, hát-, farizomzatot, illetve a felső-, és alsóvégtag izomcsoportjait.   Használunk Pilates-labdát,   1 kg-os kézi súlyzókat, és az Aqua-Palaceban lehetőség van a fitt-ball (nagy gimnasztikai labda) használatára is. A torna levezetése pedig a számomra elengedhetetlen nyújtás.

Gyógyászati szempontból milyen jótékony hatásai vannak?

Joseph H. Pilates a módszer megalkotója úgy jellemezte ezt, mint „az elme, a test, és a szellem teljes összehangolódása”.  A mozgástechnikája statikus tartásból és dinamikus nyújtásból épül fel, így   erősíti és egyben nyújtja is az izmokat, ezáltal növelve a hajlékonyságot. Kiegyenesedett testtartást eredményez, a lassú és kontrollált kivitelezésnek köszönhetően minimális hatást fejt ki az ízületekre.

 

 Pilates az edzésmódját a „gondolkodó ember gyakorlatának” nevezte, hiszen nagyobb figyelmet igényelnek a mozgások, koncentrálni kell a légzéstechnika és a gyakorlat helyes kivitelezésére. Mégis az   edzés ideje alatt az ember olyan mediatív állapotba kerül, és csak önmagára fókuszál, hogy mindent ki tud zárni maga körül, éppen ezért a stressz levezetésére is kiválóan alkalmas mozgásforma.
 

 Karolina elmondta, hogy a gyógyfürdőben végzett gyógytornász munkája miatt többen ismerik és már kialakult egy csoport, amelynek tagjai  rendszeres résztvevői a tornáinak. Korábban   óvodákban és iskolákban is tartott tornát, de ma már a saját munkahelyén a Hungarospában, az Aqua-Palace Élményfürdő Szörfépületében várja a vendégeket.

-Akiknek kedve támadt a Pilates órákhoz, akkor ezeken az Aqua-Palace Élményfürdő Szörfépületében szerdai napokon 18 órától vehet részt.-

Lehetőség van napi jegy vásárlására, amely 800.- Ft, illetve 10 alkalmas bérlet is elérhető 6400 Ft-os áron. A jegy, bérlet megvásárlása az Élményfürdő jegypénztárában történik, ahonnan át kell sétálni a   szomszédos Szörfépület emeleti termébe. A vendégek kapnak egy öltözőszekrény jegyet is, így, aki munkából tud csak érkezni, ő is nyugodtan átöltözhet. Kényelmes ruházat szükséges, benti cipőt nem   használunk, mezítláb, vagy zokniban tornázunk. Polifoam matrac biztosítva van, de nyugodtan lehet használni sajátot is. Törölközőt és szénsavmentes vizet szoktam javasolni, hogy hozzanak a   vendégeim.

Mit üzennél azoknak, akik még csak most gondolkoznak rajta, hogy kipróbálják a Pilatest, de még nem vették rá magukat, hogy kipróbálják?

Ebben a tornában az a legszebb, hogy korra, nemre, testsúlyra való tekintet nélkül bármikor elkezdhető, és bármikor be lehet kapcsolódni. Büszkeséggel tölt el, hogy megfordult már a tornámon 80 év feletti hölgy, volt már néhány úr is, és van, hogy anyukák hozzák a gyermeküket és velünk tornáznak ők is. Ha valakinek egészségügyi problémája van, mindig oda tud jönni hozzám és jelzéssel lehet felém. Mindig elmondom a gyakorlatok könnyített és nehezített változatát is, így annak is lesz sikerélménye, akinek valamilyen mozgásszervi problémája van, és azoknak is, akik hetek, hónapok, vagy évek óta állandó résztvevői az óráimnak. Igyekszem mindenkit megfelelően terhelni, hogy azt mondhassa a 60 perc végén: Ez nagyon jó volt!

Karolina azt vallja, hogy „A tegnapi önmagadnál legyél jobb!”