GINOP PLUSZ PÁLYÁZAT

Extrém magas sótartalmú gyógymedencék és vízkezelő berendezések kifejlesztése.

Kedvezményezettek neve: Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. és Debreceni Egyetem

Fejlesztés tárgya, célja: Extrém magas sótartalmú gyógymedencék ás vízkezelő berendezések kifejlesztése.

Projektazonosító: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00245

Projekt cím: „Extrém magas sótartalmú gyógymedencék és vízkezelő berendezések fejlesztése”

Támogatás intenzitása: 58,7%

Szerződött támogatás összege: 761 300 000 Ft

Projekt tartalmának részletes bemutatása:

A bőrbetegségek között a leggyakrabban előforduló betegség a psoriasis. Kutatások igazolták, hogy az extrém magas sótartalmú gyógyvizes terápiákkal kiegészített gyógykezelési eljárások segítségével csökkenthetők a pikkelysömör tünetei. K+F projektünk célja egy EHSTP – szabályozható oldott ásványi anyag összetételű, extrém magas sótartalmú gyógymedence és gyógykezelési szolgáltatás kifejlesztése, amely a HUNGAROSPA gyógyvizének besűrítésével és az oldott ásványi anyag összetételének szabályozásával képes előállítani a terápiás kezelésekhez igazodó értékes gyógyvízsűrítményt.K+F projektünk újdonságtartalma, hogy a terápiás gyógyvíz kívánt összetételét egy fordított ozmózis elvén működő membrántechnológia használatával, egy újonnan kifejlesztendő többlépcsős Cascade RO (Reverse Osmosis) vízkezelő berendezéssel kívánjuk előállítani. Az extrém magas 30-35%-os oldott sótartalmú gyógyvizet, az előírt terepiának megfelelően, különböző módon adalékolva, a terápia által megkövetelt sűrűségben lehet majd előállítani. A koncentráció növelésével a gyógyvíz elérheti akár a Holt-tenger gyógyító vízének sűrűségét, kiegészítve az élettanilag is hasznosítható további összetevőkkel. Az egyedileg előállítható gyógyvíz vizsgálhatóvá teszi a fürdőreakciók kiváltó okait, ezzel is támogatva a minél szélesebb körben használható gyógyvizek fejlesztését. K+F projektünk ipari kutatási fázisa során kutatóink a következő fő feladatokat fogják elvégezni:
A kutatók kísérletsorozatot végeznek a HUNGAROSPA gyógyvízének kiterjesztett műszeres elemzésére.  Laboratóriumi és mikrobiológiai tenyésztéses vizsgálatokat végeznek a friss és az elfolyó vízből kialakított koncentrátumok tulajdonságait összehasonlítására. A kutatók elkészítik a kialakítandó speciális vízkezelő berendezés modelljét, amely tartalmazni fogja a többlépcsős, Cascade RO berendezés vízkezelési lépéseit.
K+F projektünk kísérleti fejlesztési fázisában a szakértőink a következő feladatokat végzik el:Megtervezik és kialakítják a HTPOOL terápiás gyógymedencét, amely alkalmas a psoriasis, arthrosis és helyi típusú tendonitis-ben szenvedő betegek terápiás kezelésére. Megtervezik és kialakítják a HTUV, UV fényterápiás gyógykabinokat. Megtervezik és lefejlesztik a HTRO – Nagy sókoncentrációjú termálvíz előállítását lehetővé tevő szűrőegységeket és Cascade RO egységet. Megtervezik és lefejlesztik a szükséges vezérlő és monitorozó rendszert. Kialakítják a EHSTP gyógyterápia lépéseit, meghatározzák a terápia személyre szabási lehetőségeit, a javasolt kezelési időket és az ellenjavallatokat. A tesztek alapján a kutatók finomhangolják a berendezéseket, valamint a kiegészítő terápiás kezelés lépéseit.K+F projektünk eredményeként létrejövő új EHSTP rendszer a következő modulokból fog állni:
 
(1)HTPOOL – Terápiás gyógymedence, amely alkalmas a psoriasis, arthrosis és helyi típusú tendonitis-ben szenvedő betegek terápiás kiegészítő kezelésére.
(2)HTRO – Nagy sókoncentrációjú termálvíz előállítását lehetővé tevő Cascade RO egységet alkalmazó speciális vízkezelő modul.
(3)HTUV – UV fényterápiás kiegészítő terápiát biztosító gyógykabin.
(4)HTCTR – A vízkezelő-rendszer vezérlését és monitorázást végző vezérlő rendszer.
K+F projektünk a végleges, piacképes termék elkészültével zárul. A projektünk eredményeképpen előálló RO technológiát használó EHSTP, extrém magas sótartalmú gyógymedencék és gyógyterápia, új lehetőséget biztosíthat az idült bőrbetegségek és az ízületi gyulladásos problémákkal küzdő betegek számára. A psoriasis a leggyakrabban előforduló bőrbetegségek egyike, melynek prevalenciája a fejlett országokban 1,5 – 5% közé tehető. A tudomány jelenlegi állása szerint a psoriasis élethosszig tartó betegség, melynek hatásaival a WHO is foglalkozik. Az orvosi kutatásokban, az utóbbi években különös figyelmet kaptak a különböző gyógyvizek és gyógyvízterápiákkal kapcsolatos vizsgálatok, így jelentős piaci igény várható a kialakítandó EHSTP szolgáltatás és berendezés iránt, a hazai és a nemzetközi piacon.
 

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.03.29.