Hortobágyi Nemzeti Park Bemutatóhelyek, programlehetőségek

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont

A hortobágyi látogatás kiindulópontjának ajánljuk a látogatóközpontot. A Hortobágyra érkezők teljes körű információt kaphatnak a programlehetőségekről, rendezvényekről, szállás-, és vendéglátóhelyekről. A Hortobágy élővilágáról, természeti értékeiről készült 3D filmsorozatban a puszta élete ismerhető meg 4 évszakon keresztül.

Az épületben lévő ajándékboltban vásárolhatók kézműves termékek, hortobágyi ajándéktárgyak, könyvek, kiadványok. A kínálatban bivaly, őstulok, szürkemarha szalámi, házi sajtok is megtalálhatóak.

A Hortobágy élővilága – Természetrajzi kiállítás

A puszta természetrajzát és gazdag élővilágát bemutató természetrajzi kiállítás. A szikes pusztát, a mocsarat és a sziki erdőt, mint jellemző élőhelyet egy-egy dioráma, illetve ezekben jó néhány élőlényfaj preparátuma segítségével mutatja be.

Darvak világa – A vándorok nyomában kiállítás

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park címermadara. A Darvak világa – A vándorok nyomában kiállítás ezt a kivételes madárfajt, sőt öt kontinensen élő rokonait is igyekszik minél több oldalról bemutatni, illetve interaktív eszközökön keresztül sok ismeretet játékos formában átadni a látogatóknak.

Hortobágyi Pásztormúzeum

A Pásztormúzeum épülete eredetileg szekérállásként funkcionált, ahol megpihentek a pusztán átutazók és a vásárokra érkezők. A kiállítás élethű bábuk, élőképek, vetítések, hanganyagok segítségével mutatja be a 19-20. század fordulóján a Hortobágyra jellemző pásztoréletet.

Körszín kézműves kiállítás és vásár

A Körszín kiállítását a térségre jellemző kézműves mesterségek élőképszerű megjelenítése teszi egyedülállóvá. Itt megtekinthető a szíjgyártó-, a fazekas-, a csizmadia-, a kovács-, kalapos-, mézeskalács készítő- és bognármesterek korhűen berendezett műhelye. A Körszín ajándékboltjában kézműves termékek is vásárolhatók. A Körszín előtt áll a Világörökségi Diploma átadásának emlékére emelt faragott kőoszlop.

Hortobágyi Vadaspark

A terület természeti adottságaira alapozott vadaspark kiválóan alkalmas az ősi puszta vadvilágának bemutatására. Lakói között láthatók az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint például: farkas, sakál, vadló, keselyű, pelikán. A védett területeken ma is élő vadállatok is bemutatásra kerülnek. Többek között: vadmacska, róka, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya.

A vadaspark célja továbbá az is, hogy ezeket a fajokat olyan környezetben mutassa be, mely jól tükrözi a Hortobágy egykori, ember előtti arcát. A malomházi bemutató-terület erre kiválóan alkalmas, ugyanis itt jelen van az összes jellemző tájképi együttes: a ligeterdők, a mocsarak és természetesen a nagy kiterjedésű puszta.

A kiállító teremben a kétéltűek és hüllők világát terráriumok, a puszta ősi élővilágát életnagyságú őstulok, vadló valamint vadszamár csontváz, nagyméretű, képes fajismertetők és a jellemző élőhely típusokat diorámákkal szemléltető bemutató segít megismerni. A kifutók kialakításának köszönhetően remek állatfotózási lehetőség adódik a látogatók számára.

A program időtartama kb. 1,5 óra.

Extra szafari

A vadasparkban a nagyvadak testközelből történő megtekintésére extra szafari program keretében van lehetőség. A túra során terepjáróval lehet a vadlovak és őstulkok közelébe menni. Az emelt díjas program időjárásfüggő, időtartama kb. 25 perc; maximális létszám 7 fő.

Programra való jelentkezés a helyszínen a vadaspark ajándékboltjában lehetséges.

Programajánló - Hortobágyi Nonprofit Kft.

Pusztai fogatozás
Látogasson el Hortobágyra a 300 éves múltra visszatekintő Mátai Ménesbe, ahol szekértúránk során átélheti azt az élményt, mely költőinknek és festőinknek is ihletet adott.
Lovas kocsin barangolva megismerheti régi magyar háziállatainkat, találkozhat a rackanyájjal,  szürke marha gulyával,  nóniusz ménessel,  bivaly gulyával. A csikós bemutató közben rácsodálkozhat a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangra, bepillanthat az őseik mesterségét mind a mai napig eredeti formában folytató csikósaink tudományába, de felbukkan Petőfi ismert verssora is „a szekérrel a négyökör lassacskán ballagott”. A program befejeztével sétálhat egyet a ménes istállóiban, benézhet K. Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyébe, akitől a feketekerámia-készítés fortélyait lesheti el, majd a szekér kiállításunkat is felkeresheti. Térjen be egy jó kávéra a Nyerges presszóba, ami igazi kuriózum, mert a ménes központi istállójától  egy üvegfallal van elválasztva. Mindezek mellett ajándékboltunkban a helyi kézműves mesterek termékeit is megtalálja.
A program tavasztól őszig (március 15-től október 31-ig) áll vendégeink rendelkezésére és az időjárás függvényében vehető igénybe.
Indulási időpontok: 10:00, 12:00, 14:00, 16:00
 
Április, május, szeptember, október hónapokban minimum 10 fő részvételével indul a 16 órai program.
Indulás:Mátai Ménes Információ
Befejezés: Nyerges presszó
Időtartam: kb. 1,5 óra
Jegyárak:
3.500.-Ft/felnőtt (a jegy ára egy 200 Ft értékű kupont tartalmaz, mely a Nyerges presszóban levásárolható)
1.500.-Ft/gyermek (6 és 14 éves kor között), 6 év alatt ingyenes
7.500.-Ft/családi jegy (2 felnőtt és 2 gyermek – 6 és 18 év között-, minden további gyermek 1.500.-Ft)
 
Megközelítés:
Debrecen irányából a 33-as főúton Hortobágy településen keresztül, a Kilenclyukú hídon áthaladva az első letérő jobbra.
Tiszafüred irányából a 33-as főúton közvetlen Hortobágy település és a Kilenclyukú híd előtt az első letérő balra.
Cím: 4071 Hortobágy Máta major 48. GPS:47°35’40.03″N  21°9’23.89″E
További információ: www.hortobagy.euwww.mataimenes.hu
Telefon: +36 70 4927655
E-mail: mataimenes@hortobagy.eu

Pusztai Állatpark

A Pusztai Állatparkot 1997-ben a Hortobágyi Nonprofit Kft. azért hozta létre egyrészt, hogy bemutassa régi magyar háziállatainkat, másrészt pedig, hogy elősegítse ezen fajták fenntartását, népszerűsítését hazánkban. Az állatparkot felkeresve tehát nemcsak szamarak, parlagi kecskék, kopasznyakú tyúkok, racka juhok és hucul lovak között sétálhat, hanem hozzá is járul ezek tenyésztéséhez.
Az állatsimogatóban a gyerekek bárányokkal, kecskegidákkal, szamarakkal, szamárcsikóval ismerkedhetnek. A puszta konyhájában, a vasalóban bográcsos ételek főzésére van lehetőség, kis szekérrel pedig ki-ki maga után húzhatja gyermekét a park területén. Jeles ünnepnap a Pusztai Állatparkban az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó. Pusztai virtusokból összeállított kalandnapunk nagy siker felnőttek és gyerekek körében egyaránt.
 
A Pusztai Állatpark iskolai kirándulások, csoportos látogatások, csapatépítő tréningek ideális helyszíne. Fa játszóterünk, kisszekereink, pusztai virtusjátékunk mindenki számára egész napos kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak.
Belépő ár:
Felnőtt: 900 Ft, nyugdíjas, diák, gyermek: 600 Ft
3 éves kor alatt ingyenes
Családi jegy: 2 felnőtt, 2 gyerek: 2.500 Ft, 2 felnőtt, 3 gyerek: 3.000 Ft
 
Pusztán színek, ízek, illatok: gyógynövény felismerése főzetek, növények alapján, teakóstolás, ára: 300 Ft/fő. A foglalkozás időtartama kb. 1 óra.
 
Pusztai Virtusok: nyúlütés, bográcsverés, gólyalábazás, vízhúzás, pányvadobás, patkódobás, ára: 200 Ft/fő. A foglalkozás időtartama kb. 1 óra.
 
A programok árát a belépőjegy nem tartalmazza. A programokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. A programok min. 10 fő esetén indulnak.
Cím: 4071 Hortobágy, Tornyi domb 1. GPS: 47.580303 / 21.139087
További információ: www.hortobagy.euwww.pusztaiallatpark.hu
Telefon: +36 52 701037, +36 30 9985458

Hortobágyi Csárda

Több, mint 300 éve várja az utazókat az egykori Sóút mellett, a Kilenclyukú híd tövében ez a gyönyörű, nemrégiben felújított műemléképület, mely a Világörökség részét is képezi.
Az egykori vendégszobákban a csárda történetét, a vándorok életét, a pusztát felfedező nagyjaink alakját bemutató kiállítás látható. Az éttermi részben hagyományos pásztorételeinket és a pusztában termett alapanyagokból – szürkemarhából, rackából, gyöngytyúkból, mangalicából, halból – sütött-főzött ínyencségeket kínálunk, melyeket jóféle magyar pálinkával és borokkal kísérhet az utazó.
A csárda tárt kapukkal fogadja az arra járót, családokat, barátokat, házasodni vágyókat, kis és nagy csoportokat akár 250 főig. A terasz, a tornác, a csárdakert és természetesen az épület belső terei is különleges hangulatot árasztanak. Egész évben érdemes betérni, hiszen a zord téli idő is barátságossá válik a meleg cserépkályhák, a forró levesek és tüzesítő italok társaságában. A csárdában élvezhető élő cigányzene csak fokozza a nagyszerű hangulatot.Táblás ajánlatainkban a szezon aktualitásaival kedveskedünk vendégeinknek.
Hagyomány, természetesség, nemes egyszerűség, pusztai ízek
 
Térjen be hozzánk! Megtalál minket a 33-as főút mentén, Hortobágy község szívében a Kilenclyukú híd lábánál.
 
Csárdavezető: Márkus István
 
Cím:4071 Hortobágy, Petőfi tér 1.
További információ: www.hortobagy.euwww.hortobagyicsarda.eu
Telefon: +36 52 589338, +36 52 589 010
 

Kiállítás

A „Legelőtavak élőhely-kezelése a Hortobágyon” c. Life+ projektünkön belül létrejött izgalmas kiállítás a pannon szikes sztyeppék és mocsarak különleges élőhelyét, növény-, és állatvilágát mutatja be. Ezen élőhely nagyon ritka színfoltjai a legelőtavak, melyek csak Hortobágyon fordulnak elő az országban. A legelőtavak megmentése, újjáélesztése a projekten dolgozók feladata. A kiállításon erről a munkáról tudhatunk meg többet játékos, interaktív elemek segítségével.
A kiállítás helyszíne a 33-as számú főútról megközelíthető Kungyörgy telep, mely a körülötte lévő területtel együtt Debrecen legnagyobb ménesének volt legelőhelye. A kiállítás interaktív elemei a kiszolgáló épületben tekinthetők meg,  míg az egykori víztorony kilátóhelyként működik.
A kiállítás tavasztól őszig várja az érdeklődőket, a belépés ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött.
 
További információk: life@hortobagy.euinfo@hortobagy.eu
Telefon: +36 70 4927656, +36 30 3460300

Hortobágy-halastavi Kisvasút

A hortobágyi halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszerét alkotják, amelyek a tógazdasági hasznosítás mellett változatos és gazdag élővilágot rejtenek. A 2000 hektáros központi tóegység a Hortobágyi Nemzeti Park megalakulása óta védett. Különösen értékes az itt fészkelő és átvonuló madárvilág, a halastórendszer Közép-Európa egyik legismertebb madár élőhelye.

A kisvasút – mely az egyetlen halastavi környezetben futó személyszállító kisvasút Magyarországon – kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a turisták kényelmesen elérjék a halastórendszer távolabbi részeit is, és gyönyörködjenek az egyedülálló tájban és a belső tavak madárvilágában.

Hortobágyi Csillagoségbolt-Park

A háborítatlan éjszakai környezet a nemzeti park természetességének fontos eleme. Ennek védelmére jött létre 2011-ben hazánk második csillagoségbolt-parkja. Programjainkon szakember mutatja be a csillagos ég látnivalóit.A Fecskeház erdei iskola csillagdájában vagy a nemzeti park természeti értékeinek bemutatásával összekötött csillagászati programok várják az érdeklődőket. Osztályok, csoportok, családok, erdei iskolások számára előadással egybekötött csillagdai programok is kérhetőek.

Honlap: https://hortobagy.csillagpark.hu

Látogatható tanösvények, területek a Hortobágyi Nemzeti Parkban

A természeti értékek megőrzése és a látogatók épsége érdekében a nemzeti park területén szakvezető nélküli túrázásra úgynevezett bemutatóterületek, tanösvények lettek kialakítva. Ezek a területek a Hortobágy egy-egy jellegzetes élőhelyét mutatják be, melyet a látogatók önállóan fedezhetnek fel. A területek nemzeti parki belépőkártyával látogathatóak.

Hortobágy-halastavi tanösvény

A tanösvényt végigjárva a látogatók a hortobágyi halastavak és nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhetnek meg. A terület Közép-Európa és egyben a Hortobágy egyik legfontosabb vízimadár élőhelye, az idelátogatók részletes képet kapnak a Kárpát-medence fészkelő és vonuló vízimadár közösségeiről. A tanösvényen emellett találkozni lehet Közép-Európa számos veszélyeztetett vízimadárfajával is. A látogatók betekintést kapnak a halastavi gazdálkodás munkafolyamataiba, illetve a természetvédelmi célú élőhelykezelés egyes vonatkozásaiba is.A tanösvényen található a Hortobágyi Vonuláskutató Állomás vagy ismertebb nevén madárgyűrűző állomás, ahol elsősorban énekesmadarak tudományos célú befogása történik a pallósorok mentén felállított függönyhálók segítségével. A gyűrűző állomáson elsősorban a tavaszi és őszi vonulási periódus során, több alkalommal madárgyűrűzési bemutatót szervezünk. Bejárható gyalogosan, kerékpárral, kisvasúttal.
Megközelítés: A 33-as főút 67. kilométerkőnél található leágazásnál, Hortobágy-Halastó irányába. Vasúton, a Debrecen-Füzesabony vonalon Hortobágyi-Halastó állomástól kb. 100 méterre.

Egyek-pusztakócsi mocsarak bemutatóterület / Górési tanösvény és Fekete-rét tanösvény

Az Egyek-pusztakócsi mocsárvilág valaha közel tízezer hektáron terült el Ohat – Egyek – Tiszafüred határában, vízutánpótlása azonban a 19. században végzett folyószabályozási munkálatok következtében megszűnt. A nemzeti park rehabilitációs munkájának köszönhetően a Tisza-szabályozás előtti vízjárást sikerült visszaállítani és a mocsári élővilágot újjáéleszteni. A tanösvényen található Górés tanya, ahol megismerhető a Filagória-halom, és ennek kapcsán a kurgánok, kunhalmok története, betekintés nyerhető a nemzeti park madárrepatriáló telepén folyó munkába bemutató volierek segítségével.
Górés-tanya mellett a fűzfákkal övezett csatornaparti gáton érhető el a Fekete-rét tanösvény, ahol pallóútról tekinthető meg a mocsár változatos élővilága. A bemutatóterület kultúrtörténeti emléke a Meggyes csárda.  Bejárható gyalogosan, kerékpárral.
Megközelítés: A 33-as főút mentén az egyeki útelágazástól vagy Kócsújfalutól.

Szálkahalmi tanösvény

A tanösvény látogatása során egy átfogó keresztmetszetet kapunk a Hortobágyi Nemzeti Parkban található legjellemzőbb szikes pusztai élőhelyekről és a jellegzetes talajfelszíni formákról. A tanösvény kiinduló állomása és egyben névadója, a Szálka-halom nevű kurgán, melyet mintegy 5000 éve, a rézkor végén itt élt nomád, pusztai népek építettek.
A Hortobágy szikeseire jellemző összes növénytársulás megfigyelhető itt. Bejárható gyalogosan.
Megközelítés: A 33-as főút mentén a 79. kilométerkőnél.

Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény

A tanösvényen az érdeklődők egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába. A tanösvény a nemzeti parkkal szerződött kikötőkből csónaktúra formájában vagy Poroszlóról rendszeres kishajójárattal közelíthető meg. A sétányon elindulva kirándulás tehető a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. Az élőlények megfigyelését információs táblák és madármegfigyelő házikók segítik.A vízi sétány a Fűzfa kikötőből induló hajójárattal közelíthető meg.

További információ a Hortobágyi Nemzeti Park látnivalóiról, szolgáltatásairól:
 Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont
4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.
Tel.: +36 52 589 000 • +36 52 369 140
E-mail: info@hnp.hu • hortobagy@tourinform.hu