Pávai Vajna Ferenc születésének 138. évfordulójára emlékeztünk

138 évvel ezelőtt, 1886. március 6-án az erdélyi Csongván látta meg a napvilágot dr. Pávai Vajna Ferenc, a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárója.

138 évvel ezelőtt, 1886. március 6-án az erdélyi Csongván látta meg a napvilágot dr. Pávai Vajna Ferenc, a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárója, akiről születésének évfordulóján minden évben megemlékezünk. A Gyógyfürdő előtt álló Pávai szobránál és a Hajdúszoboszlói Köztemetőben lévő sírjánál koszorút helyeztek el Czegle-Pinczés Enikő, a Hungarospa vezérigazgatója, Lőrincz László, a Hungarospa igazgatóságának tagja, valamint Czeglédi Gyula polgármester és a Pávai Vajna Általános Iskola diákjai Kerékgyártó Csaba tanárral.

Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus  irányította azt a mélyfúrást, amely 1924. december 16-án kezdődött szénhidrogén feltárás céljából és amelyből végül 1925. október 26-án  különleges, 73 C-os gyógyvíz tört fel Hajdúszoboszlón. Ő tűzte ki az I.sz mélyfúrás helyét a várost átszelő főút mentén és személyesen irányította a munkálatokat.  A hajdúszobsozlói gyógyvíz feltárása meghozta Pávai számára az elismerést és hírnevet, mely után számos felkérést kapott. Városunk számára pedig egy új korszakot nyitott, a gyógyturizmus fejlődésének lehetőségét. Pávai-Vajna Ferencnek köszönhetjük ezután több jelentős hévíz feltárását Szegeden, Karcagon, Debrecenben, Szolnokon. Ő tűzte ki a Rudas fürdőnél a gyógyvizet adó fúrások helyét, valamint a Margit-szigeti és a Városligeti II. mélyfúrást.

Pávai Vajna Ferenc középiskolai tanulmányait Nagyenyeden végezte, majd tanulmányait Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetemen folytatta, mint természetrajz-kémia-földrajz szakos hallgató.Tanulmányai befejeztével 1910-ben a geológia doktora lett. A Hajdú-Bihar Megyei Értéktár forrásanyaga szerint a Bolyaiakkal volt rokonságban. A Bolyai család két legismertebb tagja Bolyai Farkas, illetve fia Bolyai János volt, mindketten a matematika tudományában váltak híressé.

Pávai Vajna Ferencet 1964. január 12-én kísérték utolsó útjára a mázai temetőben. 1976-ban Hajdúszoboszló városa posztumusz díszpolgári címmel ismerte el munkásságát. Hamvait 1981. október 26-án helyezték el végső nyughelyére a Hajdúszoboszlói Köztemetőben.